Майонез в багатьох країнах – більше, ніж просто холодний соус. Це продукт, смак якого знайомий з дитинства. Майонез геніальний за своєю суттю, він здатний зробити смачною  практично будь-яку з холодних закусок. І що саме головне – зробить майонез своїми руками зовсім не складно.

як зробить майонез. Фото

Проблеми починаються тоді, коли майонез додають в гарячі страви, абсолютно забуваючи про те, що цей соус не призначений для термообробки. Втім, нічого хорошого в покупному майонезі в будь-якому випадку практично нема – це штучний продукт, мало схожий на оригінал, якби його виробникам не хотілося запевнити нас у зворотному. На щастя, приготувати майонез в домашніх умовах – не найскладніша задача, а смаку і користі для здоров’я в такому соусі буде на порядок більше. У цій публікації ми детально розберемо різні способи приготування домашнього майонезу і розповімо про те, як зробити його ще смачнішим.

Рецепт майонезу в домашніх умовах

Рецепт приготування майонезу в домашніх умовах:

  1. Складність приготування – низька
  2. Час приготування – 5 хвилин
  3. Складові на 8 порцій:
    • 2 курячих жовтка;
    • 1/2 ст.л. винного оцту або лимонного соку;
    • 1 ч.л. гірчиці;
    • 200 мл. рослинної олії;
    • сіль.

Теорія приготування домашнього майонезу

Якщо ви готуєте майонез в домашніх умовах, зверніть увагу на наступне:

  • Яйця повинні бути найсвіжішими, і їх потрібно як слід вимити перед тим, як розбити. Майонез на одних жовтках виходить більш яскравим і кремовим, а білки можна використовувати для приготування іншої страви.
  • Використовуйте якісну олію, оскільки саме від неї залежить смак готового соусу. Якщо ви використовуєте оливкову олію холодного віджиму, майонез може гірчити, тому найкраще працює комбінація оливкової олії рафінованої з  оливковою олією холодного віджиму в пропорції 1: 1. Також ви можете використовувати інші види рослинної олії, в тому числі соняшникову, кукурудзяну і так далі.
  • Немає ніякої різниці, як саме ви будете готувати майонез, тому використовуйте той спосіб, який більше вам подобається. багато хто збиває домашній майонез віничком, але приготувати його в блендері або за допомогою міксера, звичайно, набагато простіше.
  • На першому етапі потрібно збити жовтки до кремової консистенції.
  • На другому етапі потрібно вливати олію тоненькою цівкою, дуже повільно, інакше його не вийде перетворити в однорідну емульсію. Якщо це все -таки сталося, збийте ще один жовток і  в нього також повільно влийте невдалий майонез.
  • Готовий домашній майонез можна зберігати в холодильнику кілька днів. Як слід перемішуйте його перед використанням.
  • Існує безліч різних добавок, які поліпшать смак вашого майонезу і зроблять його більш відповідним до конкретних страв. В готовий домашній майонез можна додавати мілко нарізані трави (наприклад, кріп, петрушку, розмарин , кінзу, базилік і так далі), спеції (від меленого перцю до каррі і сушеної паприки), різні приправи (мед, вустерський соус, зернисту гірчицю), а також розтертий в пасту запечений часник, густий йогурт, пюре з запечених перців і так далі. Врахуйте, що більшість добавок знижують термін зберігання майонезу.

Рецепт приготування майонезу в домашніх умовах міксером

Додайте в чашу міксера жовтки і гірчицю, приправити сіллю і включіть міксер з насадкою-вінчок на середню швидкість. Почніть вливати олію тонкою цівкою. Коли побачите, що соус придбав більш густу і однорідну консистенцію, можете вливати трохи більше, поки олія не закінчиться. Додайте оцет або лимонний сік, вимкніть міксер, спробуйте ваш майонез, при необхідності додайте ще трохи лимонного соку або солі, і розбавте його водою до потрібної консистенції.

як зробити майонез. Фото 2

Рецепт майонезу в домашніх умовах за допомогою блендера

Замініть два жовтки на ціле куряче яйце і акуратно розбийте його в чашу для блендера, не пошкодивши жовток. Додайте щіпку солі, влийте всю олію і опустіть в чашу блендер так, щоб повністю накрити жовток. Увімкніть блендер і працюйте ним кілька секунд. Коли на дні чаші утворюється біла маса, повільно піднімайте блендер, не вимикаючи його, в кінці додайте гірчицю і лимонний сік. Вимкніть блендер, коли майонез придбає однорідну, кремову консистенцію, спробуйте, при бажанні можна додати ще трохи лимонного соку або солі, розбавити його кип’яченою водою до бажаної густоти.

Приготування домашнього майонезу блендером наочно показано в цьому відео:

Домашній майонез за допомогою вінчика

З’єднайте в мисці жовтки і гірчицю, приправте сіллю і як слід збийте. Продовжуючи збивати, додавайте олію – спочатку потроху, буквально по краплині, потім, коли помітите що соус «схопився» і помітно загус, можна додавати більше. В кінці можете вливати олію, не перестаючи збивати. Влийте оцет або лимонний сік, перемішайте, спробуйте, при необхідності додайте ще трохи лимонного соку або солі. При бажанні розбавте майонез кип’яченою водою до потрібної консистенції.

Пам’ятайте, що збивати потрібно завжди в одному напрямку.

 


0 коментарів

Напишіть відгук

%d блогерам подобається це: