За кожною кожуркой ховається соковитий фрукт, а ось що приховане в самій фруктової шкірці: вітаміни, мінерали і ціле джерело всього корисного.
Персик
Персикова шкірка часто попадає в сміттєве відро, оскільки вона подобається далеко не всім. Що ж, ті, хто викидають персикову шкірку, залишають себе без калію і вітаміну А, які допомагають зволожувати шкіру і повертати їй здоровий вигляд. Персикова шкірка стимулює імунітет, виводить з організму токсини, захищає очі від катаракти, а також знижує ризик розвитку раку, артриту і серцево-судинних захворювань.
Ну а якщо ви так і не змогли змусити себе з’їсти персикову шкірку, зробіть з неї пілінг для шкіри: посипте внутрішню сторону цукром і акуратно протріть нею шкіру.
Лимон
Шкірка лимона містить лимонну кислоту, тому вона відмінно підходить для полірування предметів з міді, латуні та інших кольорових металів. Поварив в мікрохвильовій печі 10 хвилин кілька шматочків лимонної шкірки в мисці з невеликою кількістю води, ви позбавите мікрохвильовку, а заодно і всю кухню, від неприємного запаху.
Можливе застосування лимонної шкірки і в кулінарії: крім того, що з неї можна зробити красиве оформлення страв, лимонна шкірка, покладена в пляшку з горілкою додасть їй приємний аромат; додана в випічку з содою, зробить її більш пишною; а втоплена в пляшці з оливковою олією, «оживить» старе масло і додасть йому тонкий лимонний аромат.
Апельсин
Антиоксиданти, що містяться в шкірці апельсина, в 20 разів сильніше, ніж у самому фрукті або в його соку, вони допомагають істотно знизити рівень холестерину в крові.
Якщо ви не можете змусити себе їсти апельсини зі шкіркою, спробуйте посипати тертою шкіркою випічку, сир або перемішати її з будь-яким варенням. Якщо ви самі вижимаете апельсиновий сік – покладіть небагато шкірки в соковижималку, щоб вона змішалася з соком.
Банан
Бананова шкірка годиться не тільки для того, щоб на ній підскользнутися. Нею можна витирати листя кімнатних рослин – це не тільки відшліфує їх, але і послужить своєрідним добривом. Полірувати банановою шкіркою можна і взуття, тільки не забудьте потім протерти туфлі м’якою ганчірочкою.
Шкірка банана допомагає швидше загоювати дрібні подряпини і синці, а, приклавши її до комариному укусу, ви позбудетеся від сверблячки.
Антиоксиданти, що містяться в шкірці банана, корисні для здоров’я. Тому прокип’ятіть шкірку хвилин 10, а потім випийте отриманий «компот» або вичавте з нього сік у соковижималці.
Груша
Викидаючи грушеву шкірку, ви відправляєте в сміттєве відро цілий пакет вітамінів і корисних речовин, яких в шкірці набагато більше, ніж у м’якоті груші. Так що доведеться їсти грушу з шкіркою.
Картопля
Але корисна не тільки шкірка фруктів. Овочі теж можуть похвалитися корисними «одягом», наприклад, картопля. Шкірка однієї картоплини розміром з кулак містить половину добової норми калію, заліза, цинку, фосфору і вітаміну С. Не обов’язково її споживати сирою, досить просто зварити картоплю «в мундирі».
Крім того, картопляна шкірка позбавить від сивини. Для цього потрібно її покіпятити 30 хвилин, охолодити отриманий відвар і прополоскати волосся після миття. Через кілька процедур ви помітите, що сиве волосся помітно потемніло.