Вплив фолієвої кислоти на здоров’я жінки

У середині XX століття американські біохіміки билися над секретом речовини, яка допомагає вагітним із мегалобластною анемією. 1941 року їм вдалося отримати фолієву кислоту з листя шпинату, а до 1945-го її змогли синтезувати хімічним способом. Фолієва кислота – незамінний вітамін для майбутніх мам, повідомляе журнал https://vitapower.com.ua/. Він корисний для серцево-судинної системи, допомагає запобігати онкологічним захворюванням, покращує функції мозку. Розбираємо детальніше користь вітаміну B9 і в яких продуктах він міститься.

Вплив фолієвої кислоти на здоров'я жінки

Що таке фолієва кислота

Фолієва кислота – водорозчинний аналог вітаміну B9, незамінного для правильного розвитку кровоносної та імунної систем. 1931 року про існування невідомої речовини, яка допомагає вагітним жінкам подолати мегалобластну анемію, повідомила доктор і дослідник Люсі Уіллс. Вона зауважила, що її пацієнтки одужують після прийому дріжджового екстракту.

Лише через десять років ученим вдалося встановити, що цією речовиною був фолат і вивели його з листя шпинату. Причому першому разу знадобилося 4 т рослини. Препарат назвали фолієвою кислотою – від латинського слова folium (аркуш). В 1945 її навчилися синтезувати хімічним способом.

Фолієву кислоту та всі її похідні відносять до фолатів. Однак між штучно створеним вітаміном і тим B9, який міститься в продуктах, є деякі відмінності в тому, як вони засвоюються та впливають на організм. Фолат міститься у квасолі, броколі, листових овочах, яйцях, яловичій печінці тощо.

Пам’ятайте: чим більшій обробці піддавати продукти, тим менше в них залишається корисних речовин. У добавках фолієвої кислоти немає необхідності, якщо людина веде здоровий спосіб життя та дотримується збалансованого харчування.

Для чого потрібна фолієва кислота

Фолати переважно зберігаються в печінці, а також в крові та інших тканинах. Цей компонент має велике значення для багатьох функцій організму:

  • створення та збереження здорових нових клітин;
  • реплікація ДНК;
  • розподіл клітин;
  • обмін нуклеотидів та амінокислот;
  • дозрівання червоних кров’яних тілець.

Недостатність фолатів призводить до збільшення ризику мегалобластної анемії, хвороб серця. Вагітним жінкам потрібен достатній вітамін B9, щоб уникнути різних порушень розвитку плоду.

При приготуванні втрачається майже половина вітаміну В9

Дозування фолієвої кислоти

Синтетична фолієва кислота практично повністю засвоюється організмом, тоді як фолат, який людина отримує з продуктів, абсорбується приблизно на 50%.

Рекомендовані норми споживання фолатів:

  • Від народження до півроку: 65 мкг/добу
  • До року: 80 мкг/добу
  • 1-3 роки: 150 мкг/добу
  • 4-8 років: 200 мкг/добу
  • 9-13: 300 мкг/добу
  • З 14 років: 400 мкг/добу
  • Вагітним (з необтяженим акушерським анамнезом): 400-600 мкг/добу
  • Матерям, що годують: 500 мкг/добу.

Хоча випадки передозування фолієвої кислоти дуже рідкісні, її надлишок може спричинити низку негативних наслідків для здоров’я. Добова норма споживання фолатів не має перевищувати 1000 мкг/добу.

Користь фолієвої кислоти

З моменту свого відкриття фолієва кислота вважалася насамперед «жіночим вітаміном». Вона відіграє велику роль у дозріванні яйцеклітин, нормалізації менструального циклу, розвитку плода. Однак подальші медичні дослідження показали, що ця речовина має безліч корисних властивостей для всіх.

  • Може запобігти ускладненням при вагітності
    • Достатня кількість фолату в організмі майбутньої мами має важливе значення для якості яйцеклітин, їх імплантації та дозрівання плода. Часто добавки фолієвої кислоти призначають вагітним для профілактики вроджених дефектів розвитку дитини, а також ускладнень, пов’язаних із вагітністю, зокрема, прееклампсії. Крім того, високий рівень вітаміну В9 в організмі пов’язують із меншим ризиком передчасних пологів.
  • Допомагає контролювати рівень цукру у крові
    • Фолієва кислота може зменшити ймовірність стрибків рівня цукру в крові та підвищити чутливість клітин організму до інсуліну. Багатий фолат раціон може знизити ризик діабетичних ускладнень, включаючи невропатію.
  • Допомагає у профілактиці раку
    • Наприкінці 1980-х років з’явилися дані про те, що дієта на основі продуктів із зеленим листям, багатих фолатами, клітковиною, кальцієм, магнієм та іншими поживними речовинами, може запобігати раку товстої кишки. Швидко стало популярним поняття «фолієва протиракова дієта». Раціон, в основі якого багато продуктів, багатих на вітаміни В9, В6 і В12, знижує ризик раку молочної залози. Також за допомогою фолата можна уповільнити процес росту пухлини, якщо вона вже з’явилася.
  • Зміцнює здоров’я мозку
    • Низький рівень фолату в крові пов’язаний з порушеннями функцій мозку та підвищеним ризиком розвитку деменції. У людей похилого віку навіть низькі рівні B9 у межах норми пов’язані з підвищеним ризиком психічних порушень. Добавки фолієвої кислоти можуть поліпшити роботу мозку у людей із психічними розладами та когнітивними порушеннями. Речовина допомагає уповільнити прогресування та допомогти у лікуванні хвороби Альцгеймера.
  • Бореться із психічними розладами
    • Згідно з дослідженнями, у людей з депресією знижений рівень фолієвої кислоти в крові. Добавки вітаміну B9 у поєднанні з антидепресантами більш ефективно справляються з депресивними симптомами, ніж лікування лише антидепресантами. Крім того, прийом фолієвої кислоти в комбінації з антипсихотичними препаратами призводить до поліпшення симптоматики у пацієнтів з шизофренією.
  • Знижує ризик захворювань серця
    • Фолат відіграє важливу роль у метаболізмі гомоцистеїну. Надлишок цієї амінокислоти підвищує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань. За даними вчених, добавки фолієвої кислоти можуть знизити загальний ризик розвитку хвороб серця на 4% та інсульту – на 10%. Прийом вітаміну В9 пов’язують з поліпшенням кровотоку та зниженням високого кров’яного тиску. Обидва фактори позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної системи.

Обмеження та побічні ефекти

Споживання високих доз синтетичної фолієвої кислоти може маскувати дефіцит B12. Справа в тому, що при нестачі обох вітамінів розвивається мегалобластна анемія і з цим станом ефективно справляється фолат. Однак він не виправляє неврологічних проблем, що виникають при дефіциті B12, а сам дефіцит важливої ​​речовини може залишатися непоміченим до появи незворотних наслідків.

Також прийом високих доз В9 може знизити активність захисних імунних клітин, включаючи природні кілери (NK-клітини). Не рекомендується поєднувати фолієву кислоту з деякими рецептурними препаратами, зокрема з ліками від епілепсії, виразкового коліту та деяких видів раку та аутоімунних захворювань.

Поради гінеколога

У вагітних дефіцит фолієвої кислоти та фолатів збільшує ризик невиношування, часткового або повного відшарування плаценти, спонтанного аборту. Якщо матері відчували нестачу фолатів під час вагітності, надалі підвищується ризик затримки розумового розвитку у дітей.

Часто у пацієнток до вагітності та у першому триместрі спостерігається латентний дефіцит фолатів та фолієвої кислоти. Саме в цей період він особливо небезпечний, оскільки формування нервової трубки у плода починається з перших днів зачаття і закінчується на 28 тижні вагітності. На цьому етапі жінка може ще не знати про дефіцит настільки необхідного їй вітаміну та можливі наслідки. Ось чому ідеальним варіантом вважається прийом фолієвої кислоти за 9 місяців до зачаття. Саме стільки формується яйцеклітина в організмі жінки.

Навіть якщо про вагітність стало відомо на пізнішому терміні, розпочати прийом фолієвої кислоти ніколи не буває зайвим. Своїх запасів фолату майбутній мамі вистачить приблизно на 4 місяці, тож не варто панікувати. Як тільки дізналися про вагітність – починайте приймати фолієву кислоту.

Під час вагітності витрати цього вітаміну сильно збільшуються. Однак при адекватній фармакологічній підтримці рівень фолату в організмі залишається на належному рівні всі три триместри та в період грудного вигодовування.

При недостатності фолатів відзначаються слабкість, біль голови, непритомність, блідість шкіри, червоний язик, діарея. Якщо не заповнити баланс вчасно, може розвинутись така хвороба, як фолієводефіцитна анемія.

Основним джерелом фолатів для людини є їжа. Ступінь всмоктування та утилізації фолатів залежить від характеру продуктів, способу їх приготування. Наприклад, прискорені технології вирощування листових овочів не дозволяють рослинам накопичувати у належному обсязі вітамін В9. У той же час у вагітних потреба у фолаті збільшується майже вдвічі. Не можна сподіватися, що майбутня мати зможе заповнити цю нестачу тільки з їжею, без синтетичних добавок.

Для профілактики розвитку клінічних проявів дефіциту фолату дуже важливою є лабораторна діагностика (клінічний аналіз крові з підрахунком формули, сумарні фолати в сироватці, гомоцистеїн плазми, сегментовані макроцити). В ідеалі – генетика метаболізму фолатного циклу. Залежно від результатів досліджень лікар підбирає індивідуальне дозування та форму препарату.

Загальні рекомендації для вагітних та годуючих: приймати 400–800 мкг/добу фолієвої кислоти. Перевищувати цю дозу без показань та призначення лікаря не слід. Під час передозування підвищуються ризики порушення вуглеводного обміну у плода, нейротоксичність.

У жінок з уродженими дефектами генів метаболізму фолатів та обміну гомоцистеїну, якщо вони їдять багато багатих на метіонін продуктів (м’ясо, яйця, каву, сир), сповільнюється знешкодження гомоцистеїну, особливо в головному мозку. У них може розвинутись такий стан, як хронічна гіпергомоцистеїнемія, небезпечна насамперед для головного мозку плода. Жінкам із мутаціями в генах фолатного циклу рекомендовано прийом вітаміну В9 у вигляді метилфолату (5-метилтетрагідрофолат, метафолін) у дозі 400–800 мкг/добу.

Коментар експерта

Для початку нам потрібно розділити поняття «фолати» та «фолієва кислота». Це різні форми вітаміну В9 і найчастіше їх назви помилково використовують як синоніми.

Фолати – натуральна форма вітаміну В9, якого найбільше міститься у листовій зелені. Крім того, фолати містяться в авокадо, брюссельській капусті, броколі та деяких інших продуктах.

Дефіцит вітаміну В9 підвищує ризики серцево-судинних захворювань, порушення перебігу вагітності та патології розвитку плода. Для профілактики цих ризиків людина повинна отримувати вітамін В9 у засвоюваній формі.

Процес засвоєння вітаміну В9 залежить від про генів фолатного циклу. При мутаціях у цих генах виникають складнощі із засвоєнням фолієвої кислоти – синтетичної форми вітаміну В9. Активна (тобто добре засвоювана) форма вітаміну В9 називається 5-метилентетрагідрофолат. Цікаво те, що більшість харчових фолатів перетворюються саме на активну форму, яку організму легше засвоїти.

Надмірне споживання синтетичної форми вітаміну В9 може призвести до того, що в крові постійно циркулюватиме фолієва кислота, яка не перетворюється на активну форму. Таке відбувається, наприклад, при постійному необґрунтованому прийомі полівітамінів із надто високими дозуваннями вітаміну В9. Тобто організм не здатний використовувати його для власних потреб.

Оскільки вітамін В9 бере участь у процесі поділу клітин, теоретично надлишок незасвоєної фолієвої кислоти підвищує ризик онкологічних захворювань. Якщо у вас немає прямих показань (вагітність та її планування), то для профілактики дефіциту вітаміну В9 найкраще вживати саме харчові джерела фолатів. Сміливо додавайте листову зелень у щоденну порцію салату. Авокадо забезпечить вас, окрім фолатів, калієм, який також важливий для серцево-судинної системи. Капуста броколі забезпечує організм потужним антиоксидантом – сульфорафаном. Викликати надлишок вітаміну В9 лише за рахунок харчових джерел дуже складно. Людині таку кількість продуктів просто не з’їсти.

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: