Дійсно, горох був першим культивованим рослиною на території Середземномор’я, його їли греки і римляни. Одна з перших дійшли до нас кулінарних книг вже містить 9 рецептів страв з гороху! Пропонуємо вам спробувати оригінальні і смачні страви, які можна приготувати з цього корисного продукту.
Чим корисний горох
У Росії найбільшу популярність горох набув у XVII столітті, був навіть особливий свято — Горохів день. А вже страв з гороху готували — видимо-невидимо! Наприклад, у книзі «Російський народ: його звичаї, обряди, перекази, забобони, поезія» згадується «горохъ битий, горохъ тертий, горохъ цеженый, сир гороховий».
Сьогодні перше, що приходить в голову при слові «горох», — це суп. Однак використовують горох куди більш різноманітно. В Японії та Китаї засушені і засолені горошини їдять в якості легкої закуски, в Індії додають картоплю з каррі, в Англії роблять пудинг, а в Середній Азії смажать з сіллю і спеціями.
І це природно — немає таких областей в кулінарії, де можна було б використовувати горошок. Будь-які види термічної обробки розкривають смак цієї рослини, роблячи його більш солодким. Просто незамінний горох під час Посту — як основа для ситних і смачних страв, для вегетаріанців і веганів.
Але горох корисний не тільки як чудовий джерело білка. У складі — велика кількість триптофану (дозволяє зберігати гарний настрій), фолієвої кислоти, вітаміну B, магнію. Жовтий горошок відрізняється великою кількістю ггрної клітковини, а зелений — піридоксину, який вимагається для розщеплення і синтезу амінокислот. Регулярне вживання гороху нормалізує травлення, обмін речовин, допомагає впоратися з печією і регулювати вагу.
Як вибрати правильний горошок для кулінарних експериментів?
- Горох може бути жовтим, майже білим або зеленим — це просто різні сорти. Однак у пакеті повинні бути горошини однакового кольору і відтінку.
- Оптимальна величина горошин — від 3 до 4 міліметрів у діаметрі. Занадто великі горошини свідчать про те, що продукт відноситься до категорії кормових культур
- Також буває подрібнений горох, мелений, у вигляді січки і половинок. Для супу краще брати подрібнений або половинчастий — цілісний залишиться твердим, а мелений пригорить.
- Горошини повинні бути сухими, без плям і пилу.
Суп-крем з цибулею
Вам буде потрібно: 200 г подрібненого зеленого гороху, половина стебла цибулі-порею, половина батона, сіль, 2 л води, 7 ст. л. оливкової олії, 4 зубчики часнику.
Як приготувати: попередньо замочений горошок відкинути на друшляк, знову залити 2 л води, варити до готовності. Цибулю-порей нарізати кружечками, обсмажити на олії. Зробити крутони — нарізати батон на кубики, часник пропустити через прес, змішати з 3-4 ложками оливкової олії. Обваляти хлібні кубики в часниковою суміші, обсмажити в олії до рум’яної скоринки. Горошок і половину цибулі пюрировать і посолити. Сервірувати залишилися цибулею і крутонами.
Важливо: щоб уникнути неприємних сюрпризів з кишечником після вживання гороху, додайте в суп тертий корінь петрушки. Він поліпшить і смак, і травлення.
Фалафель
Вам буде потрібно: 250 г подрібненого гороху, 20 г свіжого імбиру, половина перцю чилі, 4 зубчики часнику, кінза, рослинна олія, 1 ч. л. меленого куміна і куркуми, 1 цибулина, сіль, розпушувач, 5 ст. л. готового кускусу, 3-4 ст. л. борошна
Як приготувати: попередньо замочений горох відкинути на друшляк, залишити трохи води, в якій він замочувався. Цибулю, часник, чилі і імбир очистити, дрібно погрнати. Кінзу промити, обсушити, подрібнити. Горох, кінзу, часник і імбир помістити в чашу блендера, додати воду, в якій замочувався горох, і подрібнити до стану пюре.
Викласти горохове пюре в миску, додати кумін, куркума, перець чилі, подрібнену цибулю, борошно, розпушувач і кускус. Посолити, поперчити, перемішати, щоб вийшло густе тісто. Сформувати кульки середнього розміру і смажити до золотистого кольору. Подавати з зеленим листям салату і часточками лимона.
Гороховий сир
Вам знадобиться: 1 склянка пластівців, 1 л води, скибочку житнього хліба.
Як приготувати: для початку треба зробити закваску — вівсяні пластівці і хліб залити теплою кип’яченою водою, залишити на 2-3 дні при кімнатній температурі. Коли заквасится, злити і віджати макуха через сито. Поставити отриману закваску в холодильник, щоб осіла гуща. Половину прозорої рідини злити, а іншу половину з осадом можна використовувати. Перед вживанням закваску слід добре збовтувати. Попередньо замочений горох відварити до готовності, злити воду, пюрировать, остудити. Додати рослинне масло і закваску, ще раз збити блендером. Отриману однорідну масу викласти у форму, залишити на два дні. Тепер можна обсипати тонким шаром солі і прянощів для смаку і збереження. Готовий сир нарізати скибочками і є!
Запіканка зі шпинатом
Вам буде потрібно: 2 склянки гороху, 300 г бринзи, пучок свіжого шпинату, 2 яйця, 2 ст. л. борошна, чорний мелений перець, 1 ст. л. рослинного масла.
Як приготувати: заздалегідь замочений горох промити проточною водою, висипати в каструлю, залити 1 л холодної води, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити до готовності. Відкинути на друшляк для видалення надлишків рідини, пюрировать блендером.
Окремо вимити й подрібнити шпинат. Бринзу дрібно натерти, яйця збовтати з борошном. З’єднати горохове пюре, бринзу, збиті яйця, шпинат, акуратно перемішати і приправити меленим перцем. Форму змастити олією, викласти горохово-сирну масу, розрівняти. Запікати в духовці при 180°C 25-30 хвилин до золотистої скоринки. Окремо подати сметану або несолодкий йогурт.
Десерт з гороху зі свіжою полуницею
Вам буде потрібно: 250 г подрібненого гороху, 200 г вершкового масла, 250 г полуниці, 3 ст. л. кокосової стружки, 2 ст. л. подрібнених горіхів, 1 склянка цукрової пудри, ванілін.
Як приготувати: горох подрібнити в блендері як можна дрібніше. Розтопити вершкове масло в сковороді, всипати горохову борошно і смажити на середньому вогні 20 хвилин. Потім додати 2 столові ложки кокосової стружки, горіхи і ванілін, готувати ще 10 хвилин. Тепер можна висипати цукрову пудру, перемішати, пересипати на деко і відправити в духовку ще хвилин на 15. Маса повинна потемніти і придбати горіховий смак.
Остиглу масу пересипати в блендер, додати трохи води і пюрировать до консистенції густого меду. Окремо в блендері зробити пюре зі свіжої полуниці. Горохове тісто викласти в контейнер. Зверху полити полуничним пюре і прикрасити кокосовою стружкою. Відправити в холодильник на кілька годин для застигання.