Новий рік – збори забобонів. Де зустрічати, щоб весь рік бути щасливим? Що надіти, щоб всі мрії збулися? І, найголовніше, — як накрити новорічний стіл, чим пригощати гостей і рідних, щоб задобрити Великого Кабана – символ наступаючого року? Складаємо магічний план!
Не просто чисто, а бездоганно чисто
Зустрічати Новий рік потрібно в чистому будинку, тому прибирання є головним передноворічним ритуалом. Причому прибратися краще за кілька днів до свята. Якщо наводити порядок у переддень Нового року, ви ризикуєте «вимести» удачу. Позбавтеся від речей, з якими у вас пов’язані погані спогади – не варто брати тягар негативу в світле майбутнє. Візуалізуйте процес: уявляйте, що ви позбавляєтеся не тільки від грязі, але і від невдач, які переслідували у році, що минає.
Виключіть з меню:
- Свинину (самі розумієте), а проблеми так і будуть вас переслідувати.
- Раків і омарів інакше протягом року не зможете просунутися до своїх цілей, а будете лише «задкувати» назад.
Приділіть увагу декору:
- Нехай скатертини і серветки будуть в золотистих і жовтих тонах — гряде рік Жовтої Свині
- При сервіровці новорічного столу використовуйте тільки предмети з натуральних матеріалів. Свиня опиниться в захваті від столу, оформленому в сільському стилі. В якості декору гарні колоски і справжні ялинові гілочки.
- Обмотайте ніжки столу білою тканиною – чому-то це обіцяє гармонію в родині
- Приготуйтеся багато готувати.
- Кабан зарекомендував себе, як досить ненажерливе і всеїдна тварина, тому новорічний стіл повинен бути багатим і насиченим різноманітними стравами. Не тільки традиційними, але і незвичайними, зі свіжим поєднанням смаків.
- Так як свиня травоїдний, приділіть увагу овочів, свіжих салатів, зелені. Добре б додати пророщені зерна пшениці й пшона
- Зробіть в якості гарніру блюдо з будь-якої крупи. Навіть якщо домочадці не оцінять, то свинка точно буде задоволена.
- Для приготування десерту краще використовувати натуральні ягоди, горіхи і мед.
- Що пити? Кабан воліє легкі напої. Традиційними є шампанське, червоні вина, слабоалкогольні і вітамінні коктейлі. Міцний алкоголь символ року не шанує, так що напитися до «свинського» стану не вийде. Зверніть увагу на процес відкупорювання шампанського. Куди впаде пробка? Якщо на стіл – голодування, навіть лікувальну, вам не загрожує. Якщо на підлогу – є ризик фінансових невдач. А якщо ж пробка опинилася під столом, то вся родина буде збиратися часто протягом року. Сама ж велика удача – якщо пробка опинилася в одному з страв. Щастя є!
А наостанок кілька рецептів. Їх можна і в Новий рік подати і старий , та хоч на Різдво. Наш експерт познайомить вам новий новорічний експерт.
Джеймс Редуту,шеф — кухар «Гранд Європейський експрес»
Салат з печених овочів з фенхелем під соусом берблан
Вам знадобиться:
- Баклажан печена 30 г
- Цукіні печена 40 г
- Печений перець 30 г
- Фенхель печена 50 г
- Томати без шкіри 30 г
- Кропове Масло-5 г
- В’ялені томати черрі 5 г
- Міні шпинат 1 г
- Чіпси з фенхелю 2 г
- Соус берблан 40 г
- вершкове масло-8 г
- вершки 33% 8г
- жовток курячий 1 шт
- гірчиця діжонська 8г
- соус марін 8 г
- оцет винний 8 г
Спосіб приготування:
Цвітну капусту, цукіні, перець болгарський, баклажан, запікають з чебрецем і часником, потім у баклажана і перцю видаляють шкірку. Фенхель запікають у кроповим олії. При віддачі всі овочі нарізають великими шматками і прогрівають, декорують чіпсами з фенхелю, томатами черрі, міні шпинатом, обпаленими томатами, кроповим маслом і соусом берблан. Для соусу з’єднати: вершкове масло, вершки, жовток курячий, гірчиця діжонська, соус, мірін, оцет винний.
Салат з лососем і авокадо
Вам знадобиться:
- Рукола – 30 г
- Міні шпинат – 10 г
- Соус медово-гірчичний – 30 г
- Лосось – 90 г
- Помідори черрі – 35 г
- Кунжут – 2 г
- Авокадо – 30 г
- Соус унагі – 5 г
Інгредієнти для соусу:
- Діжонська гірчиця – 40 г
- Мед – 10 г
- Сік лимона – 5 г
- Масло рослинне – 100 г
- Сіль – 2 г
- Перець – 1 р
Спосіб приготування соусу: всі інгредієнти змішати і збити блендером.
Спосіб приготування:;
Лосось порізати на маленькі шматочки, змастити соусом унагі і запекти в духовці при 180 градусах протягом 7 хвилин. На тарілку викласти рукколу, міні шпинат, листя мангольда, авокадо (порізати довільно) і лосось, полити соусом, прикрасити томатами черрі і кунжутом.
Палтус з різотто
Вам знадобиться:
- Палтус – 110 г
- Різотто – 70 г
- Стебло селери – 20 г
- Цибуля ріпчаста – 10 г
- Рибний бульйон – 200 г
- Масло рослинне – 20 г
- Масло вершкове – 10 г
- Вершковий сир – 15 г
- Пармезан – 10 г
- Чорнило каракатиці – 2 г
- Трюфельний соус – 30 г
- Міні шпинат – 5 г
- Кропове Масло – 5 г
Інгредієнти для трюфельного соусу:
- Білі гриби – 60 г
- Сир маскарпоне – 150 г
- Курячий бульйон – 300 г
- Цибуля порей – 50 г
- Масло вершкове – 15 г
- Трюфельне Масло – 2 г
- Сіль – 2 г
- Масло рослинне – 30 г
- Печериці – 70 г
Спосіб приготування соусу: всі інгредієнти посмажити до готовності і пробити в блендері до однорідної густої консистенції.
Спосіб приготування:
Палтус очистити від кісток і обсмажити на грилі з двох сторін, з боку шкіри 3 хвилини, з боку м’яса 1 хвилину. Посолити, поперчити і запекти в духовці при 180 градусах протягом 5 хвилин. Зварити різотто до стану аль денте, потім обсмажити з часником, чебрецем, курячим бульйоном і білим вином. Окремо обсмажити на рослинно-вершковому маслі поросяти, ягняти селеру і цибулю. З’єднати з готовим різотто, додати вершковий сир, рибний бульйон, чорнило каракатиці, добре перемішати, зняти з вогню і додати пармезан. На тарілку викласти готовий різотто, поруч покласти трюфельний соус, зверху покласти палтус і полити кроповим маслом.
Теляча вирізка з айвою
Вам знадобиться:
- Теляча вирізка – 160 г
- Масло рослинне – 20 г
- Олія оливкова – 30 г
- Часник – 10 г
- Розмарин – 2 г
- Пюре з айви – 80 г
- Брусничний Соус – 8 г
- Крамбл з арахісу – 8 г
- Міні шпинат – 1 г
- Бульйон курячий – 30 г
- Перець – 1 р
Інгредієнти для пюре з айви:
- Масло вершкове – 30 г
- Масло рослинне – 10 г
- Айва – 30 г
Крамбл з арахісу:
- Арахіс – 90 г
- Масло вершкове – 60 г
- Цукор – 60 г
- Борошно пшеничне – 60 г
Спосіб приготування крембала з арахісу: арахіс обсмажити з цукром, борошном і маслом. Потім пробити в блендері до однорідної маси, розкласти тонким шаром на деко і запекти в духовці при 180 градусах протягом 5 хвилин.
Спосіб приготування пюре з айви: айву проколоти шпажками, полити рослинним маслом і запекти духовці при 180 градусах протягом 20 хвилин. Потім очистити від шкірки, кісточок і пробити в блендері до однорідної маси. Додати вершкове масло, цукор і добре перемішати.
Спосіб приготування:
Телячу вирізку посолити, поперчити і обсмажити з 4-х сторін на грилі до стану medium. Потім запекти в духовці при 180 градусах протягом 9 хвилин. На тарілку викласти айвове пюре, зверху покласти вирізку, посипати кремблом з арахісу і прикрасити міні шпинатом.
Торт Москва
Вам знадобиться:
Бісквіт:
- Вода – 120 мл
- Мед – 120 гр.
- Цукор – 54 гр.
- Розпушувач – 0,005 гр.
- Суміш спецій: кориця, мускатний горіх, імбир мелений, кардамон – 4 гр.
- Сода — 8 гр.
- Оцет столовий 6% — 8 гр.
- Цедра лимона — 4 гр.
- Цедра апельсина — 4 гр.
- Масло вершкове — 76 гр.
- Борошно — 128 гр.
У вас вийде 2 коржа.
Спосіб приготування:
Бісквіт. Воду, мед, цукор, масло вершкове, спеції розтопити на водяній бані до розчинення цукру. Додати соду, погасити її оцтом, потім додати борошно, розпушувач і цедру лимона і апельсина. Отпечь коржі в кондитерському кільці, діаметр 24 см, при температурі 175 градусів 10 хвилин.
Журавлинне желе
Пюре журавлинно — 160 гр.
Цукор – 75 гр.
Желатин – 4,5 гр.
Вихід : 200 гр.
Спосіб приготування: Журавлинне желе. Пюре журавлинне і цукор довести до кипіння, зняти з вогню, дати трохи охолонути, потім ввести підготовлений желатин. Вилити желе у форму і заморозити.
Мус зі смаком пряженого молока
- Шоколад білий – 310 гр.
- Вершки 35% — 150 гр. (доводимо до кипіння)
- Мускатний горіх – 0,5 гр.
- Вершки 35% — 225 гр. (збиваємо)
- Желатин -5 гр.
- Сіль – 0,0001 гр.
- Вихід: 650 гр. (на один торта)
Спосіб приготування: шоколад розтопити в печі до карамельного кольору, вершки довести до кипіння з мускатним горіхом, вилити на шоколад порціями і пробити блендером, потім з’єднати зі збитими вершками.
Гляссаж дзеркальний
- Желатин – 22 гр.
- Вода – 125 гр.
- Цукор – 225 гр.
- Глюкоза – 225 гр.
- Шоколад білий – 225 гр.
- Згущене молоко – 160 гр.
- Гель нейтральний — 90 гр.
- Барвник – 6 гр.
Спосіб приготування
Воду, цукор, глюкозу довести до кипіння, зняти з вогню додати розтоплений желатин, згущене молоко, розтоплений шоколад і гель нейтральний. Пробути добре блендером і процідити.
збірка! на дно форми кладемо пряний бісквіт, відсаджуємо частина мусу, викладаємо журавлинне желе, знову мус, бісквіт мус. заготівлю торта заморожуємо, потім покриваємо дзеркальним гляссажем.
Тістечко «Медовик»
Вам знадобиться:
Медові коржі:
- Яйце – 4 шт.
- Цукор – 250 гр.
- Масло вершкове – 250 гр.
- Мед гречаний – 240 гр.
- Сода – 0,18 гр.
- Мука в/с – 600 гр.
Крем на медівник:
- Сметана 20% — 650 гр.
- Вершки 35% — 650 гр.
- Цукор – 375 гр.
Спосіб приготування:
Для приготування коржів яйця, цукор, масло вершкове розтопити на водяній бані до розчинення цукру, помішуючи віночком. Зняти з лазні, додати соду. Ввести просіяне борошно, ретельно перемішати і розмазати по силіконовому килимку. Випікати при температурі 170 градусів протягом 7 хвилин.
Для крему сметану збити з цукром і з’єднати зі збитими вершками.
Готові коржі прошарувати мінімум 4 рази. Зібрати торт. Дати настоятися.