Кулінарне подорож: фінські делікатеси, заслуговують уваги

 Кулинарное путешествие: финские деликатесы, заслуживающие внимания

Сама екологічно чиста країна, Фінляндія манить красивій північної природою, крижаними готелями та спекотної сауною, багатою «горнолижкою» і вельми своєрідною кухнею. Ситної, незвичайною і задумливою…

Звичайно, кухня Фінляндії має багато спільного з іншими скандинавськими країнами (наприклад, любов до тефтелі) і трошки з Росією (рибнік, пиріжки-хвіртки, житній хліб). Але при тому має просто унікальними особливостями, які рідко знайдеш десь ще. Тільки тут:
Поєднання в одному блюді м’яса і риби

  • Мікс з молока і риби
  • Святкові і повсякденні запіканки буквально з усього на світі
  • Щоденне вживання в їжу грибів
  • Мільйон сортів чорного хліба та інших страв з житнього борошна
  • Дуже багато лісових ягід, причому використовуються вони ні скільки на десерт, скільки в якості гарніру або соусу
  • Практично скрізь присутні кріп (на відміну від європейської кухні, де кріп – нонсенс)
  • Повсюдне вживання ячної крупи, попередньо замоченою в кисляку

І, звичайно, рибні страви. Риба може бути приготована не тільки «як завжди» – у вигляді супів, салатів, на грилі і так далі, але і в окремих варіантах, наприклад, тушкована в молоці або сира в маринаді.

 Кулинарное путешествие: финские деликатесы, заслуживающие внимания

Що це? Головне рибне блюдо країни. Готується з цінних порід червоної риби, таких як лосось, сьомга і форель, протягом 1,5-2 днів.

Вам буде потрібно: 400 г філе риби,2,5 столових ложки морської солі,1 столова ложка цукру, 5 гілочок свіжого кропу, чорний перець.

Як приготувати:

Філе промити, видалити кістки. Змішати цукор і сіль, рівномірно обсипати філе, додати кріп. Загорнути в пергаментний папір, а потім у рушник і покласти в холодильник під невеликий гніт на 1-2 доби. Дістати готовий продукт, промити і нарізати.

Росоллі

 Кулинарное путешествие: финские деликатесы, заслуживающие внимания

Що це? Традиційний салат, близький родич вінегрету. Відрізняється тим, що інгредієнти салату не змішуються, а викладаються шарами, а ще в ньому немає капусти.

Вам буде потрібно: 4 картоплини, 3 морквини, 4 відварних або маринованих буряка, 1 маринований огірок, 1 маленька цибулина, сіль, білий перець. Для заправки — 100 мл вершків, 1 чайна ложка столового оцту, 1 чайна ложка цукру, трохи бурякового відвару, 1 круте яйце.

Як приготувати: Завчасно відварити овочі в шкірці, поки не стануть мягковатыми. Зняти шкірку з овочів, нарізати разом з огірком на дрібні кубики, додати подрібнену цибулю. Змішати і злегка заправити сіллю і білим перцем. Зробити соус: злегка збити вершки, заправити цукром і оцтом, додати кілька крапель бурякового відвару для фарби. Прикрасити дрібно нарізаними яйцями (жовтки і білки накришити окремо).

Калакейто

 Кулинарное путешествие: финские деликатесы, заслуживающие внимания

Що це? Традиційний суп з вершками. Супи в фінській кухні займають почесне місце. Як не дивно, саме вони є головними стравами на святковому столі. Основним інгредієнтом в супі, як правило, виступає риба.

Вам знадобиться: 1 кг голів і хвостів лосося (сьомги або форелі), 300 г філе лосося, 1 цибулина, 3-4 горошини запашного перцю, 2 лаврових листки, 2-3 картоплини,1 морква, 1/2 цибулі-порею, 200 мл вершків, 1 столова ложка борошна, кілька гілочок кропу, сіль.

**Як приготувати:**Спочатку треба зробити бульйон: «суповий набір» з лосося, цибулю, горошини запашного перцю і лавровий лист помістити в каструлю, залити 2 літрами води і поставити на середній вогонь. Довести до кипіння, зменшіть вогонь і, періодично знімаючи піну — чим частіше, тим краще, — варити протягом 25 хвилин. Бульйон процідити і повернути в каструлю. Овочі нарізати кубиками і всипати в каструлю. Нарізати невеликими шматочками рибу і теж відправити в суп. Посолити і поперчити за смаком, можна вичавити кілька крапель лимонного соку і варити 10 хвилин. Приготувати заправку: змішати вершки і борошно так, щоб не було грудочок. Тепер влити суміш з суп, довести його до кипіння і негайно прибрати з вогню. Перед подаванням страву можна прикрасити скибочкою лимона.

Калалаатікко

 Кулинарное путешествие: финские деликатесы, заслуживающие внимания

Що це? Фіни поділяють нашу любов до непорушному поєднанню картоплі і оселедця. Правда, зазвичай готують з них запіканку.

Вам буде потрібно: 300 г оселедця, 8 середніх картоплин, 1морковь, 2 столові ложки рослинної олії, пучок зеленого цибулі, кілька гілочок кропу, 2 яйця, 125 мл молока, сіль.

Як приготувати:

На змащений вершковим маслом деко або велику сковороду для духовки в кілька рядів викласти картоплю, нарізану кружальцями. Рибу нарізати і розкласти поверх картоплі. Моркву натерти на тертці, викласти на оселедець, посипати дрібно нарізаною цибулею і кропом. Скропити рослинним маслом і поставити в духовку (180-200 градусів) на 25 хвилин. Змішати віночком яйця і молоко, отримане сумішшю залити запіканку і знову відправити в духовку на 20-25 хвилин.

Мямми

 Кулинарное путешествие: финские деликатесы, заслуживающие внимания

Що це? Традиційний пудинг з житнього борошна, готується неймовірно повільно і неспішно. Але процес того варте! У мямми багато білка, волокон та мікроелементів, зокрема заліза, а калорій мало. Так що це справжній суперфуд! Пудинг зазвичай їдять холодним, з вершками, цукром або ванільним кремом.

Вам знадобиться: 1 кг житнього борошна, 500 г солоду, цукор і сіль – за смаком.

Як приготувати:

Нагріти 1,5 л води до 60°C і поступово ввести 500 г житнього борошна 250 г солоду. Добре перемішати масу і поставити її в духовку при температурі 50°C на годину. Потім додати 2 л помірно гарячої води і ще 500 г житнього борошна 250 г солоду. Знову перемішати тісто і поставити його в теплу духовку при тій же температурі на 2 години. Тепер переставити на плиту, всипати цукор, можна додати трохи солі і варити при помішуванні 10 хвилин. І нарешті тісто готове! Пора заповнити їм формочки для кексів приблизно на третину, посипати цукром і поставити в духовку при температурі 150 градусів. На 2 години! Придушити з вершками.

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:

Добавить комментарий