Цитрусові фрукти — чудовий дар природи, який прийшов до людей з глибокої давнини. Але мало хто знає, що цих представників сімейства цитрусових налічується понад 60 видів, ймовірно, багато які види ще не відкриті і не вивчені.
Для багатьох народів цитрусові – це антидепресант і афродизіак, їжа і напої, смак і запах. Тому їх застосування у світовій кулінарії — окрема книга життя людства. З цитрусових роблять ефірні масла і спеції, маринади і оцет, цукати і солодощі, мармелади та варення. З ними печуть і смажать, їх в’ялять і сушать, також без них не обходиться харчова та алкогольна промисловості. А ще їх просто їдять свіжими і насолоджуються життям. Холодною зимою, коли так не вистачає сонця і яскравого кольору — це найкращий час вникнути в кисло-солодку різноманітність і уважно вивчити найпопулярніші різновиди цитрусів.
Цитрон
Це найдавніша цитрусова плодова рослина з кислим смаком. Беручи участь в процесі природної гібридизації, вона дала життя безлічі смачних цитрусових фруктів. Народився цитрон в Західній Індії, далі поширився в Азію і Середземномор’я. Донині вирощується в багатьох теплих країнах, виконуючи всі функції місцевого лимона. Масовому споживачеві більше знайомий марокканський цитрон, який вирощується тільки в Марокко, але експортується в багато країн. Цей цитрон здобув популярність завдяки тому, що має найбільш м’яку кислинку в усьому «кислому сімействі». Зовнішній вид цитрона викликає мимовільний прилив бадьорості — це яскраво-жовті, великі, довгасті плоди з соковитою горбистою шкіркою. У кулінарії цитрон, надає природний смаковий відтінок для холодних і гарячих напоїв, а також є основою маринадів для риби і м’яса.
Лайм
Він зародився у давнину в Індокитаї, звідки швидко поширився на решту Азії, Середземномор’я та Європу. Вирощується практично скрізь: Індія, Латинська Америка, Африка, Азіатські і Середземноморські країни. Але пересічний споживач, в основному, знайомий з мексиканським і єгипетським лаймом, рідше — з кубинським і індійським. Лайм має найсильнішу кислинку у всьому сімействі, і без цієї природної кислоти вже неможливо уявити собі ні кулінарію, ні народну медицину цілих континентів. Не кажучи про те, що сік лайма — чудовий консервант, основа маринадів і обов’язкова складова цілого ряду алкогольних напоїв.
Ліметта, або солодкий лайм
Це дивовижний природний гібрид лайма. Круглою формою схожий на класичний лайм, кольором — на лимон, а на смак — кисло-солодкий, дуже смачний, ароматний м’якуш, відомий у всьому світі. Цей лайм можна їсти свіжим, додаючи в страви, а ще з нього виходять оригінальні на смак солодощі. Існує і штучний гібрид солодкого лайма, виведений в Китаї — лаймкват, він же лимонелла. Маленькі світло-зелені плоди мають солодку їстівну шкірку і ароматну кислувату м’якоть. Це натуральні ласощі їх їдять свіжими.
Лимон
Безперечно, найпопулярніший цитрусовий з усього кислого сімейства. До цих пір йдуть суперечки, де він народився: в Індокитаї або в Тихоокеанських тропіках? Але, як сформований плід, лимон прийшов до людей з Азії і далі пішов його тріумфальний хід по планеті. Смак лимона м’якший і ніжніший, ніж у лайма, ближче до марокканського цитрону. Зростає лимон у всіх країнах субтропічного клімату. Багато країн цілеспрямовано виводять власні сорти лимона, схрещуючи його з іншими цитрусовими. Застосування лимона в кулінарії настільки широке, що конкуренцію серед цитрусових йому складе, хіба що апельсин, та й то не у всіх. Досить сказати, що лимон — природний замінник солі і оцту, натуральний консервант і ефір, незамінний смаковий відтінок солодощів і напоїв.
Ранжерон
Він же Ташкентський лимон. Це дуже вдала спроба створити повністю їстівний лимон з солодкою шкіркою. У цього творіння приємний цитрусово-хвойний запах, теплий оранжевий колір м’якоті, солодка тонка шкірка, смак апельсина з сильною але ніжною кислинкою. Ранжерон їдять свіжим, роблять з нього цукати, запікають з різними стравами.
Гаянима
Це природний гібрид цитрона і лимона, народився в Індії. Сам плід має пікантний кислий смак, а листя при розтиранні виділяють дивовижний аромат, який можна охарактеризувати як поєднання запахів цитрусів, пряного імбиру і свіжості евкаліпта. Ці якості гаянима застосовуються для створення всесвітньо відомих спецій, популярних не тільки в Індії, але і за її межами.
Бергамот
Це природний гібрид гіркого апельсина (помаранчі) і лимона родом з Азії. Темно-зелений плід має щільну зморшкувату шкірку і специфічний гіркувато-кислий смак. І хоча в їжу його не вживають, це всесвітньо відоме джерело ефірної олії для ароматизації страв і напоїв.