У новорічну ніч краще подумати про щастя, про майбутнє, про кохання, а не про приготуванні їжі. Але якщо готувати вечерю на кілька людей все ж доведеться, можна зробити це з найменшими втратами. Розповідаємо, як оптимізувати процес і впоратися за пару годин.
Правила швидкої кулінарії
• Підберіть вражаючі, але нескладні страви. Наприклад, ось запечена качка. Все, що доведеться зробити, — купити її в супермаркеті, намазати медом і спеціями і помістити в духовку. Через 2 години готово
• Користуйтеся «старими заготовками». Деякі страви багато виграють у смаку, якщо дати їм постояти. Зробіть кілька закусок заздалегідь, наприклад, хумус.
• Щоб швидко очистити яйця, помістіть їх у склянку з холодною водою. Накрийте склянку рукою і потрясіть близько трьох секунд. Вийміть шкаралупу і все — готово!
• Щоб обробити птицю, візьміть гострий ніж, перший зробіть надріз вздовж тушки, акуратно відокремте філе, далі приступайте до крилець і ніжок, а решту розріжте навпіл.
• Завжди гарні мікси з горішків -мигдаль, арахіс, кешью, фісташки. Щоб швидко очистити арахіс, прогрійте його кілька хвилин в духовці, після чого шкірка легко піддається будь-яким маніпуляціям.
• Замість салатів можна купити овочі і швиденько вдосконалити. за хвилини. Оливки полити олією і поспати сухими травами. На блюдо скласти овочі, які не потрібно різати або можна порізати крупно на смужки – редис, помідори черрі, огірки, селера. Окремо подайте соус.
• Продумайте послідовність. Наприклад, у нашому випадку треба почати з десерту. Поки бісквіт в духовці, підготуйте качку. Поки качка запікається, а десерт охолоджується, готуєте прості салати і гарніри, сервируете «домашні заготовки».
• Якщо все ж щось не встигли, включіть музику і залучіть до готування гостей – швидше за все, вони будуть тільки раді допомогти.
А поки до початку свята 3 години. Час пішов!
Салат з виноградом (10 хвилин)
Вам знадобиться:
1 лимон, 300 г винограду без кісточок, 70 мл оливкової олії, 1 пучок салату, 150 г твердого сиру, 100 г сиру з цвіллю.
Як приготувати:
Вимити і обсушити салат і виноград. Нарвати зелень руками, відщипуючи невеликі шматочки. Нарізати сир кубиками. Виноград разрежать на половинки. Викласти салат на блюдо, зверху розподілити інші інгредієнти. Зробити заправку з оливкової олії та лимонного соку (ідеальне співвідношення -1:1). Залити салат і перемішати.
Салат на чіпсах (10 хвилин)
Вам знадобиться:
50 г маслин без кісточок, 10 штук великих чіпсів, 1 великий помідор, 100 г зелені кропу, 100 ш твердого сиру, 60 г майонезу, 3 часточки часнику.
Як приготувати:
Вимити, обсушити, порізати кріп. Помідор нарізати дрібними кубиками. Натерти сир, подрібнити часник. Все змішати, додати майонез. Акуратно викласти на чіпси, прикрасити маслинами.
Запечена качка (2,5 години)
До речі, можна просто замовити або придбати в кулінарії в гіпермаркеті. Або приготувати. Готуємо?
Вам знадобиться:
качка вагою близько 2 кг, 1 апельсин, 2 ч. л. меленого імбиру, 2 ч. л. свіжомеленого перцю, 1 ст. л. морської солі, 1 ст. л. рослинного масла, 1 ст. л рідкого меду.
Як приготувати:
По можливості, вийміть качку з холодильника за 1-2 години до запікання, щоб вона нагрілася до кімнатної температури. Тушку промити холодною водою і добре обсушити. Зріжте з нижньої сторони черевця зайвий жир і відкладіть для приготування гарніру. Дерев’яною шпажкою злегка наколіть шкіру на грудці (щоб жир легше вытапливался при запіканні).
У невеликій мисці змішайте цедру апельсина, імбир, перець, сіль, мед і масло. Натріть качку пряною сумішшю зовні і зсередини. Підігніть крильця тому, покладіть качку на спинку в деко для запікання.
Запікайте качку на середньому рівні духовки при температурі 180°С протягом приблизно 2 годин. Після першої години вийміть качку, полийте виділився жиром і поверніть в духовку. Повторіть це ще 2-3 рази до кінця запікання з інтервалом в 15-20 хвилин.
Дістаньте качку з духовки. Переконайтеся, що вона готова, проткнувши ніжку ножем або шпажкою в самому товстому місці. Витікаючий сік повинен бути прозорим. Накрийте качку фольгою і дайте постояти 15 хвилин.
Перед подачею розріжте качку на порції. Спочатку відріжте ніжки на місці стегнового суглоба. Потім крильця. Потім грудку наріжте тонкими пластами. Подайте з овочами (знаєте, можна взяти готову заморожену суміш і додати свої фірмові приправи). А можна приготувати гарнір з айви.
Гарнір з айви (30 хв)
Вам знадобиться:
30 г качиного жиру, (можна замінити рослинною олією), 1 біла цибулина,1 цибулина фенхелю, 3 айви, сік 1 апельсина, 30 г світлого родзинок, 2 столові ложки коричневого цукру або меду, 2 чайні ложки солі, ½ чайної ложки білого перцю, 30 г кедрових горіхів або мигдальних пластівців.
Як приготувати:
Покласти качиний жир в широку сковороду і поставити на повільний вогонь. Дати жиру вытопиться і видалити шкварки. Збільшивши вогонь, додати нарізані цибулю і фенхель. Тушкувати 10 хвилин, поки овочі не стануть м’якими. Дрібно нарізати айву, додати в сковороду разом з соком апельсина, родзинками, цукром і перцем. Довести до кипіння і готувати на повільному вогні, поки айва не стане м’якою. Додати сіль і горіхи і перемішати.
Ванільний чізкейк (25 хвилин)
Вам знадобиться:
6 вівсяних печива, 6 формочок-стаканчиків (словом, за кількістю осіб), 12 ч. л. цукру, 12 столових ложок вершкового сиру, кімнатної температури, 2 яйця, 50 г розтопленого вершкового масла, 6 ч. л. сметани, ваніль на кінчику ножа.
Як приготувати:
Духовку нагріти до 160 р. Печиво розкришити в формочки, змішати з маслом і притиснути ложкою так, щоб маса покривала дно. Збити сир, додати сметану, цукор, ваніль, яйця. Ще раз все перемішати, розкласти по формах і відправити в духовку на 15 хвилин. Перед подачею остудити в холодильнику.
_ Фото: Shutterstock_