Звичай прикрашати ялинку привіз до нас з Німеччини Петро I. У ті часи деревця прикрашали свічками, фруктами та солодощами. Сьогодні ця традиція забута — іграшки стали багаторазовими. І все ж ми можемо подарувати своїй родині, насамперед дітям, свято. Прочитати про чудесну ялинці з «Лускунчика», «Лелі і Мишка» або «Дитинства Микити», а потім прикрасити ялинку своїми руками! Ошатні прянички, смугасті льодяники, позолочені горіхи, мандарини, фігурки з марципану — все додає особливу чарівність і затишну атмосферу. Ваша ялинка стане унікальною, повірте!
Варіант 1. «Гензель і Гретель»
Печиво і пряники — традиційне ялинкова прикраса у багатьох країнах.
Як зробити:
Розтопіть на водяній бані 4 столові ложки меду, додайте трохи кориці, меленого імбиру, мускатного горіха, пару квіток гвоздики і трохи вершкового масла. Приготуємо тісто: 2 склянки борошна треба розбити 3 жовтки і додати медову суміш. Тісто треба загорнути в харчову плівку і помістити в холодильник на 2 години. Коли тісто досить охолоне, вирізаємо з нього пряники за допомогою фігурних форм і запікаємо в духовці 15-20 хвилин при температурі 180°C. Важливо передбачити отвори для стрічок, щоб іграшки можна було підвісити. Можна на пряники покласти трохи роздроблених карамельок — карамель розплавиться, випічка вийде з різнокольоровими оконцами. Для білої глазурі змішайте один білок і 100-120 г цукрової пудри. Збивати не треба, щоб не утворилися бульбашки повітря. Додайте 2-3 краплі харчового ефірного масла м’ятного, апельсинового, анісового), щоб глазур стала більш еластичною і не потріскалася при висиханні. З допомогою ложечки нанесіть глазур на готові фігурки і розкладіть глазуровані іграшки на просушку. Коли глазур висохне, можна розфарбовувати. Для отримання «фарб» розведіть 1 білок і 70-80 г цукрової пудри, розлийте по стаканчиках і додайте харчові барвники. Малювати можна пензликом з невыпадающим ворсом. Якщо малювати лінь, можна прикрасити іграшки кондитерськими присипками, поки глазур ще сира. До готовим пряничкам прикріплюємо петельки із тасьми.
Варіант 2. «Зліпила з того, що було»
Прекрасні їстівні прикраси для ялинки можна зробити з марципану — пластичної маси з мигдалю і цукру.
Як зробити:
Для приготування марципана змішуємо змелений в борошно, мигдаль і цукрову пудру в рівних пропорціях. Окремо збиваємо два яєчні білки в міцну піну і додаємо до них чайну ложку лимонного соку. Отриману суміш треба поступово ввести муку з мигдалю і пудри і ретельно перемішати. Масу розділити на кілька частин, в кожну додати барвник. Все — матеріал готовий! З нього можна створити будь-які фігурки, прикрасити кондитерської присипкою або горішками. Підсушити, прикріпити стрічки, і на ялинку!
Варіант 3. «Руда ялинка»
Мандарини та апельсини гарні самі по собі як атрибут новорічного свята. А ще з них можна приготувати ошатні цукати-прикраси. Вам буде потрібно: 2 мандарина, 1 апельсин, 1 лимон, 2 лайма, 1 кг цукру, 400 мл води.
Як зробити:
Для початку приготуйте сироп — зваріть до загустіння і трохи остудіть. Всі цитрусові наріжте кружечками завтовшки 5 мм, опустіть в теплий сироп на дві години. Потім дістаньте і розкладіть на папір або грати, щоб стік сироп. Викладіть кружечки фруктів на деко, застелене пергаментом, помістіть в розігріту до 60°С духовку і підсушіть протягом години. Залиште на пергаменті на п’ять-шість годин, поки шоколад повністю не висохнуть. Тепер можна прив’язати до помаранчевим гурткам мотузочки і прикрашати ялинку!
Варіант 4. Кумквато-мандариновий браслет
Чудово прикрасять ялинку гірлянди або браслети з ягід і фруктів. Візьміть зацукровані кумквати, вишні, лимони. Також вам знадобиться шило, тонка вервечка і атласні стрічки.
Як зробити:
Відразу проткніть шилом наскрізь кожен плід, нанизайте на мотузочки. Зав’яжіть кінці мотузки, щільно стягнувши кожну гірлянду в браслет, прикрасьте вузол бантом з атласної стрічки.
Варіант 5. «Солодкий сніг»
Смачні сніжинки — мрія будь-якої дитини. Щоб її втілити, досить зробити суміш з одного білка, 250 г цукрової пудри і чайної ложки лимонного соку.
Як зробити:
Збийте білок, поступово підсипаючи туди цукрову пудру, поки не вийде густа маса. В кінці додайте сік і перекладіть суміш у кондитерський мішок. Наносьте суміш на шаблони-сніжинки або малюйте на будь гнучкій поверхні. Отриману красу треба просушити при кімнатній температурі протягом п’яти днів, зняти і обережно прив’язати стрічки. Ще варіант — прикрасити ялинку гірляндою з різнокольорового попкорну.
Варіант 6. Зірочки з корицею
Самі ароматні прикраси виходять з корицею.
Вам знадобиться:
- 4 яєчних білка
- 250 р цукрової пудри
- 2 ч. ложки ванільного цукру
- 1 ч. ложка меленої кориці
- 400 г меленого мигдалю
- цукрова пудра
Як зробити:
З допомогою міксера треба збити білки в міцну піну, додати цукрову пудру. Відкласти трохи яєчного білка для прикраси. Потім додати в суміш, що залишилась, ваніль, корицю і половину меленого мигдалю, знову збити міксером. На поверхні, посипаною цукровою пудрою, розкачати тісто, формочкою вирізати зірки,
Розбавити білок кількома ложками холодної води і змастити сумішшю зірки. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку, запікати 25-30 хвилин, потім перекласти на решітку і дати охолонути. Обв’язати стрічками і розвісити на ялинку.
Навіть якщо у вас немає часу возитися з випічкою, можна створити смачну красу за півгодини. Волоські горіхи загорніть у фольгу, маленькі мандарини декоруйте пряними гвоздичками, з блискучих цукерок зберіть гірлянди. Розвісьте смугасті льодяники. Доповнять їстівну ялинку формочки для печива на яскравих стрічках (що ж, не в цей раз) і зв’язки паличок кориці. Включайте фантазію і кличте сім’ю на корпоративний штурм!